image contact

Woning voor een koppel op latere leeftijd.

Koksijde, 2008

De bouwheer wenste een woning om oud in te worden maar deze moest ingeplant worden op een sterk hellend terrein. De uitdaging bestond erin de helling op te vangen in de woning maar toch de functies op eenzelfde nivo te houden.

Het hoogteverschil van 3m00 wordt bijgevolg opgevangen door de kelder die toegankelijk is vanuit de tuin. Alle functies voor man en vrouw bevinden zich zo op het gelijkvloers. Vooraan garage, inkom, vestiaire, slaapkamer en badkamer. Achteraan berging, keuken, eetruimte en leefruimte. Boven bevinden zich de slaapkamers voor de kinderen.

In het verlengde van de eet- en leefruimte bevindt zich een zwevend terras dat uitkraagt boven de kelder. Vanop het terras wordt je betrokken op de tuin. Je zit er al het ware middenin.

De ligging van de functies bepaalt sterk de gevels van de woning. De voorgevel kan volledig afgesloten worden naar de straat toe. Hier bevinden zich de garage, de badkamer van de ouders en de slaapkamers boven die vervolgens zijdelings worden opengewerkt. Achteraan krijgen de eet- en leefruimte grote raampartijen waardoor lichten en zichten sterk worden bepaald. Alles richt zich op het achtergebied nl de tuin.

Het programma van het gelijkvloers is veel omvangrijker dan dit van de verdieping. Dit verschil in volume werd nog eens extra benadrukt door het materiaalgebruik nl het klein houten (padoek) volume van de verdieping rust als het ware op de zware sokkel van het gelijkvloers in dunmetselwerk. Het doosje van de verdieping werd verschoven tov het gelijkvloers en kondigt zo onder de luifel de inkom aan.

       
       
       
Jo De Baenst - Tel. 0496/40.47.43 - Email. jo.de.baenst@telenet.be